Egyéb kategória

Édesapa mesél

Mit ad a mese a gyermeknek? És mit adhat nekünk, felnőtteknek?

Ebben a bejegyzésben egy kivételes embert szeretnék bemutatni nektek. Varga B. Árpád állami gondozott kisgyermekek között nevelő, másod- “szerelemállásban” meseterapeuta. Meseterápiákat tart gyermekeknek, valamint az Édesapa mesél Facebook oldalon oszt meg az olvasókkal kedves meséket, gondolatokat, érdekességeket.

Édesapa mesél
Édesapa mesél

Amikor gyermekünknek mesélünk (a megfelelő mesét meséljük, a megfelelő mesét hallja), észrevétlenül megtanul koncentrálni, figyelni, ami az értő olvasás egyik feltétele. Emellett mesehallgatás közben működik a gyermek fantáziája. Fantázia nélkül nincsenek érzelmek, sem gondolattársítások. A mesékkel kiválóan fejleszthető a gyermek szókincse, aki a történetek hallgatása közben öntudatlanul sajátítja el, miként épülnek föl a mondatok, a mondatok bekezdésekké, a bekezdések szöveggé.

A mese utat mutat, hogyan fedezze föl a gyermek az identitását és hogyan találja meg a helyét az életben.

Ez utóbbin keresztül (ami mindenkinek fontos) kapcsolja be a felnőttet a mese, a meseterápia. A segítségével például megláthatja az egyensúlyvesztést és (újra) egyensúlyba kerülhet az élete, rátalálhat az életcéljára, feloldhatja a félelmeit és megtalálhatja a megoldást az őt feszítő kérdésekre. „A mesék oldják, vigasztalják, megnyugtatják a gyereket. A belső kép ugyanis feldolgozás, indulatok, vágyak, szorongások, ismeretek feldolgozása” – írja Dr. Vekerdy Tamás. De ezzel a gyermeki lendülettel és hittel mindez a miénk, felnőtteké is lehet.

Gondolatok a meseterápiáról
Gondolatok a meseterápiáról

Miért, hogyan lehetséges mindez? „Minden élethelyzetben egy történetben vagyunk – s ha szerencsénk van, ez a történet a sajátunk.” Ha észrevesszük, hogy nem a sajátunk, akkor „átírhatjuk a történetet vagy átléphetünk egy másikba. A meseterápiában úgy segítjük ezt a folyamatot, hogy több síkon is kapcsolatot keresünk a hagyományban fennmaradt szövegekkel: élővé, sőt mindennapi gyakorlattá tesszük a történetekbe zárt üzeneteket. A cél nem más, mint megtalálni az egyetemes szellemi tanításokban azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek az egyént saját mintázatai alapján vezetik a rendezettség állapotához… A meseterápia mindazok számára lehetőséget nyújt önmaguk megtalálására és rendezésére, akik életük bármely szakaszában krízishelyzetbe kerültek: veszteségek, gyász, válás, magány, átmeneti vagy tartós egyensúlyvesztések esetén, párkapcsolati problémákban – pl. beteljesületlen szerelem, elhagyás és elhagyattatás, elengedni nem tudás, kapcsolaton belüli rivalizáció -, valamint kommunikációs nehézségekben és a szorongások oldásában.” (Boldizsár Ildikó)

Ha szeretnél többet megtudni a mesékről és a meseterápiáról, kérlek, keresd meg a Faceboookon Varga B. Árpád oldalát.

Ahhoz, hogy a mesék és a mesekönyvek nyelvileg is hibátlanok legyenek, én is hozzájárulok a munkámmal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük