Rajzpályázat

Tündérpihe kalauzolja el a Helyesen magyarul rajzpályázatának egyik nyertesét a Titkok Erdejébe

Németh Szilvia saját festményeivel illusztrálta első mesekönyvét, amely lágyan tanít a szeretetre, barátságra, igazmondásra, és arra, hogy érdemes mindig önmagunkat vállalva élni.

Mit tudhatunk Szilviáról, mint “magánemberről”?

Pályaelhagyó, álomkövető ex-környezetmérnök vagyok, egy 14 éves kamasz fiú édesanyja. Harmincéves koromban bekövetkezett válásomig szokványos életet éltem, különösebb álmok nélkül. Amikor elvesztettem azt, amit addig a legfontosabbnak hittem az életemben, elindultam, hogy megkeressem az okokat.

Végül nem csupán a megértéshez jutottam el, hanem egy élethosszig tartó belső utazás is kezdetét vette. Ezen az úton rátaláltam a rég elfeledett valódi önmagamra, és a gyerekkori álmomra, hogy író legyek.

Németh Szilvia, a Tündérpihe és a Titkok Erdeje című mesekönyv írója
Németh Szilvia, a Tündérpihe és a Titkok Erdeje című mesekönyv írója

Honnan jött az ötlet, hogy írni szeretnél, ráadásul pont meséket?

Kisfiam nagyjából ötéves lehetett, amikor megelégeltem, hogy csak olyan meséket találok, amelyekben kötelező egy negatív karakter (rossz, gonosz szereplő) jelenléte ahhoz, hogy a főhős jósága, nemes jelleme megmutatkozhasson.

Vágytam a rossz nélküli mesékre, ezért megírtam azt a történetet, amelyben a főszereplő a saját jellemhibáival küzd meg, és minden fejezetben önmagát győzi le. Ez a mese, a Csillagvándor volt az első igazi művem, ám még annyira kezdő voltam, hogy nem vagyok elégedett az irodalmi minőségével, így fiók mélyén várja az újjászületést.

Mióta foglalkozol írással?

A Csillagvándort nyolc évvel ezelőtt írtam meg. Ezt követően a felnőttek világa felé fordultam, és saját tapasztalataim alapján három regényem született meg, amelyek a párkapcsolati kudarcok feldolgozásában segíthetnek. Azonban a meséktől sosem szakadtam el teljesen.

Folyamatosan írtam újabb és újabb történeteket, amelyek még várják, hogy papírra születhessenek. Idén nyáron végre megértett bennem az elhatározás, és legfrissebb mesémet, a saját festményeimmel illusztrált, „Tündérpihe és a Titok Erdeje” című könyvet nyomdába küldtem.

A Tündérpihe és a Titkok Erdeje című mesekönyv borítója
A Tündérpihe és a Titkok Erdeje című mesekönyv borítója

Milyen történeteket olvashatnak a gyerekek és szüleik a Tündérpihe és a Titkok Erdeje című könyvedben?

Tündérpihe egy különleges tündérlány, aki a többiekkel ellentétben éjszaka szeret ébren lenni, és egyedül járja az erdőt. Egy alkalommal találkozik egy erdészházban nyaraló kislánnyal, akivel örök barátságot kötnek. A nyaralás végén a kislány a visszatérés ígéretével utazik haza, Pihe pedig a könyvön keresztül meséli el neki, mi történt vele a várakozás ideje alatt.

Ebbe a kerettörténetbe ágyazva a mese végigvezet a természet éves ciklusának történésein, miközben lágyan tanít a szeretetre, barátságra, igazmondásra, és arra, hogy érdemes mindig önmagunkat vállalva élni. Megmutatja, hogyan tudjuk a képességeinket a társaink javára használni, a nehézségeinkből pedig erőt kovácsolni.

A meséket a balerinák kecses mozdulatai által ihletett, varázslatos hangulatú festményekkel díszítettem, amelyeknek a vázlatát kifestőként elhelyeztem a könyvben. Mivel a szereplők arca mindig rejtve marad, így a gyerekek bátran bele tudják képzelni magukat egy-egy karakter helyébe. A kifestők segítségével pedig nappal is elképzelhetik a jelenetet, kedvük szerint színezhetik, így még mélyebben át tudják élni a mesét.

Illusztráció a  Tündérpihe és a Titkok Erdeje című mesekönyvből
Illusztráció a Tündérpihe és a Titkok Erdeje című mesekönyvből

Ha jól tudom, a mesék mellett még meglepetéssel is kedveskedsz a köteted olvasóinak.

Igen, a kifestőket ingyen le tudják tölteni a honlapomról, így egy gyermek többször is ki tudja színezni, vagy ha többen vannak a családban, abból sem lesz veszekedés.

Várható-e folytatás, és ha igen, mikor?

Tündérpihe az „Erdő Titkai” sorozat első kötete. Eredeti terveim szerint két másik, ám egymástól teljesen független mese alkotja a folytatásokat, amelyek más szereplőkkel, helyszínekkel és módon vezetnek be az erdő életébe.

Ám Pihe megjelenése óta eltelt alig négy hétben annyira megszerették az olvasók a kis tündérlányt, hogy többen jelezték, mennyire várják, hogy újra találkozhassanak vele. Így most ezt a lehetőséget is számításba kell vennem, ami, meg kell hagyni, igen jó érzésekkel tölt el. A „mikor”-ra sajnos még nincs válaszom. Majd amikor elérkezik az ideje.

Hol találkozhatnak Veled és Tündérpihével az olvasók?

November 8-án Veszprémben volt az interaktív, élményfestéssel egybekötött mesekönyv bemutató, ahol a gyerekek könnyen megtanulhatták, hogyan kell ilyen éjszakai hangulatú képeket festeni. Hozzájuk hasonlóan én is nagyon élveztem a bemutatót és a festést is, így bármikor szívesen megismétlem, ha hívnak valahová.

Kisebb-nagyobb települések könyvtáraiba, iskoláiba, óvodáiba, de akár születésnapokra is el tudom képzelni a gyerekekkel való közös alkotást, bár utóbbiból azért sokat nem vállalnék, hiszen a saját gyerkőcömmel is szeretnék időt tölteni. Már amennyire kamaszként igényli.

Illusztráció a  Tündérpihe és a Titkok Erdeje című mesekönyvből
Illusztráció a Tündérpihe és a Titkok Erdeje című mesekönyvből

Hol vásárolható meg a Tündérpihe és a Titkok Erdeje?

Tündérpihe szereti a szabad életet, ezért nagy könyvkereskedések polcaira nem zártam be. Legegyszerűbben a honlapomon keresztül lehet megrendelni, illetve a könyv megjelenését támogató Eurofamily üzletekben kapható.

Bővebben az alábbi oldalon ismerhetnek meg a kedves olvasók

Miért döntöttél úgy, hogy támogatod a Helyesen magyarul rajzpályázatát?

A mai világban egyre nehezebb a gyerekeket, fiatalokat a tiszta, szép beszédre, és a helyesen való írásra ránevelni, pedig mindkettő nagyon fontos lenne. Örülök, hogy akad olyan kezdeményezés, ami segíti ebben a szülőket, és valódi értéket ad a gyerekeknek. Gratulálok a foglalkoztatófüzet létrejöttéhez, és szintén gratulálok annak az ügyes rajzosnak, aki majd megnyeri Tündérpihe történetét. Remélem, sok örömét leli benne!

A Helyesen magyarul rajzpályázatáról bővebben itt olvashatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük